sâmbătă | 6 iulie 2024
spot_imgspot_img

Top 5 săptămânal

Alte Știri

EXCLUSIV | Iulian Ilie, director general Direcția Impozite și Taxe locale, Primăria Sectorului 3 București: “Contribuabilii dau dovadă de responsabilitate în achitarea impozitelor și taxelor datorate bugetului local”

În ultimul deceniu, în România, impozitele au crescut, aproape an de an, în toată ţara, cu cel puţin câteva procente, fiind majorate direct proporțional cu rata inflaţiei din anii precedenți. Dacă la această realitate adăugăm și faptul că statistici de dată recentă arată că românii sunt de 11 ori mai săraci decât media Uniunii Europene (conform observatornews.ro), ne putem întreba (pe bună dreptate): vor mai reuși românii să își plătească taxele și impozitele? Se poate observa deja o încetinire a ritmului în care românii își plătesc impozitele anuale? Poate ajuta digitalizarea la creșterea (în viitorul apropiat) volumului încasărilor de taxe și impozite locale?

Sunt întrebări importante la care a avut amabilitatea să răspundă, pentru cititorii AGENDA LOCALĂ, Iulian Ilie, Director General al Direcției Generale de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Sectorului 3 București.  

Iulian Ilie conduce Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 3 încă din anul 2010, imprimându-i un parcurs de acțiune direct marcat de dorința de eficientizare prin apel la digitalizare.

Redacția: În ceea ce privește deținerea de proprietăți impozitabile, țara noastră pare să fie un caz paradoxal. Pe de o parte, România este prima ţară din UE la numărul de proprietari (95% dintre români trăiesc în propria casă), iar pe de altă parte, românii sunt de 11 ori mai săraci decât media Uniunii Europene. Numai că, acest aparent lux (al deținerii de proprietăți imobiliare) vine și cu obligații pe măsura, în ceea ce privește taxele și impozitele. Reușesc românii să își achite impozitele, aflate an de an pe un trend ascendent?

Iulian Ilie: – La nivelul Sectorului 3, contribuabilii dau dovadă de responsabilitate în achitarea impozitelor și taxelor datorate bugetului local realizându-se un grad de încasare de peste 95%, în fiecare an, în ceea ce privește impozitele pe proprietățile imobiliare.

Redacția: – Se poate observa, la acest început de an 2024, o încetinire a ritmului de colectare a taxelor și impozitelor anuale în ceea ce privește contribuabilii arondati direcției pe care dumneavoastră o conduceți?

Iulian Ilie: – Nu se poate observa o încetinire, din contră , se observă o creștere la nivelul încasărilor , creștere ca volume cu 34.28% la 31.01.2024 față de 31.01.2023 . Este de remarcat că plățile online efectuate prin intermediul aplicației www.ghișeul.ro au cunoscut o creștere de 17.08%, de la 49.626 la 58.104 ca număr de plăti la 31.01. 2024, față de 31.01.2023 și o creștere de 39.81%, de la 20.156.141 lei la 28.179.759 lei ca volume încasate la 31.01.2024, față de 31.01.2023. 

Redacția: Statul la coadă pentru a-ți plăti taxele și impozitele pare să fi devenit o tradiție în România. Începând din primele zile lucrătoare ale fiecărui an, oamenii se așează la rând în față ușilor primăriilor, indiferent câte grade indică termomentrele de afară. Unii români doresc să fie primii care îşi plătesc taxele și impozitele, iar alţii doar să se asigure că nu își pierd locurile de parcare. Sunt deci, dată fiind o astfel de realitate, greu de convins românii să-și plătească taxele și impozitele online?

Iulian Ilie: -Aș spune că nu, pentru că suntem pe un trend crescător atât al volumelor încasate cât și ca număr de plăti efectuate prin intermediul www.ghișeul.ro.

Redacția: – Ce ne puteți spune despre gradul de digitalizare al instituției pe care o reprezentați?

Iulian Ilie: – Pentru a facilita interacțiunea contribuabililor cu insitituția noastră, Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 3 susține comunicarea la distanță, prin intermediul platformelor electronice de comunicare, atât în ceea ce privește cererile, declarațiile de impunere, obținerea diverselor informații fiscale, cât și plata impozitelor și taxelor locale. Pentru modernizarea și digitalizarea activității administrației publice locale în vederea oferirii de servicii publice de calitate pentru cetățeni, contribuabilii au la dispoziție metode alternative pentru declarare și plata la distanță a impozitelor și taxelor locale.

În ceea ce privește procesul de depunere online a solicitărilor și a declarațiilor online Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 3 vine în ajutorul contribuabililor cu posibilitatea depunerii declarațiilor fiscale prin intermediul platformei de Cereri și Declarații Online. Este o platformă de comunicare online disponibilă pe site-ul ul instituției www.ditl3.ro (Cereri și Declarații online) prin care Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 3 interacționează cu contribuabilii înrolați în această platformă. Până în acest moment, la nivelul Sectorului 3 sunt 5196 persoane juridice și aproximativ 32.000 persoane fizice înrolate pe platforma de Cereri și Declarații Online.

De asemenea, contribuabilii, persoane fizice și juridice, pot vizualiza și plăti online obligațiile fiscale prin intermediul platformei Ghișeul.ro. Este platforma de plată online a impozitelor și taxelor locale, fiind cea mai sigură, rapidă și accesibilă soluție pentru plata impozitelor și taxelor către Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 3 (166.161 utilizatori înrolați la nivelul Sectorului 3 pe Ghișeul.ro).

Redactia: – Ce alte planuri de acțiune și-a setat primăria pe care o reprezentați și direcția pe care o conduceți în sensul eficientizării (în 2024) a regimului de colectare a taxelor și impozitelor locale?

Iulian Ilie: – Planurile noastre de acțiune se leagă de continuarea procesului de modernizare și digitalizare a activității administrației publice locale, în vederea oferirii de servicii de calitate pentru cetățeni prin eficacitate, transparență și simplitate.

Redacția: – Vă mulțumim mult pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre.

*Interviu realizat cu sprijinul Alianței Naționale pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice din România – ANDIP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populare