Investiţiile Consiliului Local Craiova din acest an în cele trei spitale din subordine sunt de şapte ori mai mari decât în 2023, bugetul total alocat pentru sănătate fiind de 138 milioane lei, din care pentru secţiunea de funcţionare reprezentată de cheltuielile de personal, bunuri şi servicii, asistenţă socială, transferuri curente şi alte cheltuieli – 29 milioane lei, şi pentru secţiunea de dezvoltare – 109 milioane lei.
„Investiţiile sunt de şapte ori mai mari decât anul trecut, iar cheltuielile de dezvoltare de anul acesta sunt de patru ori mai mari decât cheltuielile de funcţionare. Ca în fiecare an, am alocat din buget exact sumele cerute de fiecare spital pentru investiţii în aparatură, dotări, igienizări şi altele. Spitalul Clinic Filantropia va avea un buget pentru funcţionare şi administrare, reparaţii curente şi investiţii de 4,3 milioane lei, din care 2,8 milioane lei vor merge către achiziţia de aparatură medicală şi echipamente pentru centrala de încălzire. Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie va beneficia de un buget de 3,6 milioane lei, din care 2,6 milioane lei pentru reparaţii şi dotări şi 1 milion lei pentru funcţionare şi administrare. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” va beneficia de un buget de 4,8 milioane lei, din care pentru lucrări de reparaţii şi dotări 1,85 milioane lei, iar pentru funcţionare şi administrare – 2,935 milioane lei”, a precizat primarul Olguţa Vasilescu.
Din bugetul alocat de CL Craiova către trei spitale, suma de 5,443 milioane lei este pentru achitarea cheltuielilor cu reparaţiile curente, conform solicitărilor primite. Astfel, Spitalul Municipal Filantropia primeşte 1,453 milioane lei, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie – 1,055 milioane lei şi Spitalul Clinic „Victor Babeş” – 2,935 milioane lei.
Potrivit hotărârii CL Craiova, la acestea se adaugă şi proiecte cu finanţare externă nerambursabilă în valoare de 101,88 milioane lei, adică 20,3 milioane euro, aflate în curs de implementare, printre care proiectul „Construire imobil cu destinaţia de spital în str. Filantropiei nr. 1, în cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia” – un milion lei, adică spitalul de pediatrie pentru care CL Craiova va aplica pe fonduri europene, având deja SF-ul realizat. Tot pe fonduri europene va depune şi un proiect pentru construirea unei clădiri în care să funcţioneze o secţie de recuperare neurologică în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie.
Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile care sunt derulate de cele trei spitale din Craiova vizează: „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din Municipiul Craiova aparţinând sectorului Sănătate, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova” – 15,802 milioane lei; „Reabilitare corp C1 – Ambulatoriu pavilion A, extindere cu lift exterior şi amplasare rampă de gunoi (colectare selectivă) la Spital Clinic Municipal Filantropia din municipiul Craiova”- 197 mii lei; „Creşterea siguranţei pacienţilor în cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova – Reabilitarea şi extinderea instalaţiei electrice, fluide medicale, sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare incendii şi sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime de oxigen” – 156 mii lei.
De asemenea, „Construire imobil cu destinaţia de spital în str.Filantropiei, nr.1, în cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia”- un milion lei, pentru Extindere corp C4 în cadrul Spitalului Clinic cu un corp P+4E pentru Secţia de Recuperare neurologică POS” – un milion lei; „Creşterea eficienţei energetice în cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova” – 850 mii lei; „Măsuri de reducere a riscului de infecţii nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia” – 35,299 milioane lei; „Măsuri de reducere a riscului de infecţii nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova” – 28,302 milioane lei, „Măsuri de reducere a riscului de infecţii nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova” – 2,265 milioane lei; „Creşterea eficienţei energetice în cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova” – 1,420 milioane lei; „Dotarea cabinetelor din cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova – Reabilitarea şi înfiinţarea de noi specialităţi/cabinete de asistenţă medicală ambulatorie PNNR” – 15,592 milioane lei.
Pentru cele trei spitale de subordonare locală se mai alocă 7,190 milioane lei pentru finanţarea altor obiective de investiţii solicitate de către acestea.
Totodată, pentru Serviciul public management spitale şi cabinete medicale din municipiul Craiova, aflat în subordinea Primăriei Craiova, se alocă 23,514 milioane lei, din care: cheltuieli de personal – 23,067 milioane lei, bunuri şi servicii – 297 mii lei. Pentru finanţarea cabinetelor medicale şi de medicină dentară din unităţile de învăţământ şi universitare din municipiul Craiova se alocă de la bugetul de stat suma de 21,172 milioane lei.