marți | 16 iulie 2024
spot_imgspot_img

Top 5 săptămânal

Alte Știri

Voturi și dejecții canine

Tot mai mulți oameni reclamă reapariția câinilor vagabonzi pe străzile orașelor sau satelor în care locuiesc. Dincolo de eterna dilemă „cine e de vină”, acești câini probabil că au și un rol electoral, deși lumea preferă să nu se gândească la asta.

Spre exemplu, pe un grup civic din Balotești (localitate care din punct de vedere imobiliar se află într-o continuă extindere și explotare de ani buni), cetățenii spun că le este frică să își lase copiii singuri pe străzile din fața caselor din cauza haitelor de câini. Au fost chiar raportate recent atacuri canine asupra copiilor.

Cetățenii caută să găsească soluții care să mulțumească pe toată lumea: și pe cei care consideră orice câine „un suflet nevinovat și flămând”, dar și pe cei care îi consideră „fiare turbate”. Dar părerile sunt foarte puternice de fiecare parte și de multe ori dialogul se tranformă în conflict verbal.

Adopțiile par să fie insuficiente

Aceeași situație este întâlnită și în Giurgiu sau București. De altfel, primăria Capitalei a avut în ultima perioadă mai multe postări în care invită cetățenii să adopte câini vagabonzi. Și nu e singura primărie preocupată de acest lucru. La fel se întâmplă și în Constanța.

Problema gestionării câinilor vagabonzi părea să fie ținută sub control (în București cel puțin), dar de aproximativ un an și jumătate aceste animale au reînceput să apară pe străzile din Capitală și la periferii, inclusiv în cartiere considerate, din perspectiva prețurilor imobilelor, „de lux”.

Lux printre fecale

Dincolo de acest aspect, dejecțiile canine sunt peste tot. Nu există stradă pe care să nu calci, dacă nu ești atent, în fecale de câine, inclusiv în cartiere „de lux” unde, teoretic, locuiește „lumea bună” și civilizată.

Primăriile se întrec în acest an multi-electoral în tot felul de proiecte de crearea de parcări de mașini, de bicilete, spații verzi, stații de încărcare a mașinilor electrice, modernizări de sensuri giratorii, de clăriri și străzi.

Problema câinilor vagabonzi probabil că va continua să nu își găsească rezolvarea.

Mai ales că pe seama acestor animale se poate capitaliza substanțial, fie că e vorba de primării, firme private sau ONG-uri care au ca obiect de activitate salvarea cuiva sau a ceva.

Ce e de făcut?

Anul acesta primăria Municipiului Câmpulung, de exemplu, își propune să organizeze lunar câte o acțiune gratuită de sterilizare și microcipare a animalelor de companie.

Dar astfel de campanii se fac în multe UAT-uri. De ce, dacă aceste campanii chiar se fac, numărul câinilor vagabonzi pare să fie, dacă nu în creștere, cel puțin constant?

Cine ar trebui să țină lucrurile sub control? Păi, cui plătesc cetățenii taxe și impozite? Statului. Și cine este „fața” acestui stat în relația imediată cu cetățenii? Păi, primarii și consilierii locali.

Care vor veni peste câteva luni să vă ceară, din nou, voturile, pentru încă patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populare