joi | 14 noiembrie 2024
spot_imgspot_img

Top 5 săptămânal

Alte Știri

Regenerare urbană în Cartierul Nufărul I din Oradea

Cartierul Nufărul 1 din Oradea, cu o suprafaţă de circa 25,6 ha, va fi supus unui amplu proces de regenerare urbană, cu fonduri europene de 22 de milioane de euro, urmând să devină un model de regenerare urbană în România, a declarat joi primarul Florin Birta.

„Tot ce înseamnă Nufărul 1 va fi reabilitat, de la spaţii verzi, trotuare, asfalt, piste de biciclete, iluminat public şi aşa mai departe. Aici se desfăşoară în acest moment lucrările de finalizare a implementării proiectului Nufărul 1 Geotermal, lucrări care se vor încheia până la finalul lunii mai. Astfel, după aprobarea SF-ului, dorim să dăm drumul la licitaţie şi să începem cât mai repede execuţia lucrărilor. Acest cartier va fi regenerat de la zero şi cred că va deveni un model de regenerare urbană, mai ales că nu ştim ca un cartier dintr-un municipiu să mai fi trecut printr-un astfel de proces”, a declarat, în conferinţă de presă, Florin Birta.

Primarul şi directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Adina Popa, au prezentat detaliile realizării acestui proiect.

Cartierul Nufărul I s-a format pe terenul fostului sat Seleuş, localitate suburbană a Oradiei, fiind alipită în 1950, odată cu reorganizarea administrativ-teritorială a oraşului. Primăria Oradea a realizat mai multe proiecte prin care a identificat disfuncţionalităţile în zonă, acestea fiind: zone verzi afectate de parcarea repetată a autoturismelor, boxe de garaje metalice care dau un aspect urban degradat, obstrucţionarea traficului pietonal/auto prin parcarea în cadrul profilelor aleilor de circulaţie auto şi pietonală, zone de trotuare degradate sau zone fără trotuare, probleme pe zona de iluminat public etc.

Numărul total de apartamente în cadrul ansamblului de locuire este în prezent de 5.657, cu 16.971 utilizatori. În momentul de faţă, parcările amenajate sunt în număr de 1.529, ceea ce arată că în zonă există un deficit de locuri de parcare.

Prin regenerarea zonei, după ce toate reţelele de termoficare, atât cele primare cât şi cele secundare, au fost schimbate, se refuncţionaliza spaţiul verde din zona rezidenţială, astfel încât acesta să corespundă nevoilor utilizatorilor, se vor moderniza 10 km de străzi, se vor amenaja 2.664 locuri de parcare la sol, trotuare, dar şi piste pentru biciclete în lungime totală de 1,7 km.

Totodată, se va realiza un nou sistem pluvial de colectare şi evacuare a apelor meteorice cu descărcare în Pârâul Peţa, dar şi un sistem modern de iluminat corpuri tip LED pentru iluminarea străzilor, parcărilor, aleilor, trotuarelor, pistelor de biciclete şi trecerilor de pietoni.

Adina Popa a precizat că propunerile de amenajare peisagistică vizează o suprafaţă de 10 ha, neincluzând aici suprafaţa parcului ce va fi amenajat în zona centrală. Vegetaţia arboricolă va fi diversă, urmând să fie plantaţi aproape 2.000 de arbori, din care chiar şi pomi fructiferi. Speciile de arbori au fost selectate pe baza următoarelor criterii: capacitatea de a se dezvolta în mediul urban, importanţa ecologică, valoarea estetică.

Întreagă zonă va fi supravegheată video cu 59 de camere, care vor fi montate pe stâlpii de iluminat, la locurile de joacă sau de socializare.

Potrivit primarului, 102.000 mp vor fi carosabil, 39.500 mp acces pietonal, 176 mp zonă siguranţă sensuri giratorii, 4.564 mp piste biciclete, 95.000 mp spaţii verzi.

Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate pentru lucrarea de utilitate publică „Regenerare urbană Nufărul 1”, valoarea investiţiei fiind de 124.803.496 lei (fără TVA). După licitaţii pentru partea de proiectare şi execuţie, se estimează ca lucrările să înceapă prin septembrie-octombrie, durata lucrărilor fiind de doi ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populare