sâmbătă | 25 ianuarie 2025
spot_imgspot_img

Top 5 săptămânal

Alte Știri

Care sunt județele cu cea mai bună apă potabilă din România și la ce preț?

Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC) a derulat în 2022 aproape două milioane de analize privind calitatea apei la nivel național, din care a reieșit că șapte județe din România au cea mai bună apă potabilă. În același timp, în unele dintre aceste județe se înregistrează și cele mai mari costuri ale apei potabile.

Potrivit sursei citate, în județele Sălaj, Neamț, Hunedoara, Galați, Giurgiu, Buzău și Brăila au fost înregistrate „zero” analize neconforme ale calității apei.

În acest top nu intră și Vaslului, județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România, de 15,9 lei metrul cub de apă, la care se adaugă și costul serviciului de canalizare.

Din aceste județe, Sălajul și Hunedoara înregistrează un cost al apei mai redus, de 10,55 și 10,58 de lei metrul cub.

În Buzău se înregistrează a doua cea mai scumpă apă din țară (15,74 le pe metru cub, inclusiv canalizarea).

Județele Neamț, Galați, Giurgiu și Brăila înregistrează costuri cu apa și canalizarea de 14,29 lei, 14,53 lei, 14,53 lei și 13,71 lei.

Cea mai poluată apă este în județul Olt

Județul cu cele mai multe analize neconforme ale calității apei este Olt, cu 1.158 de analize. Pe locul secund din acest punct de vedere se plasează Bistrița-Năsăud, cu 557 de analize neconforme. Ierarhia negativă este completată de Caraș Severin (374 analize neconforme), Covasna (349), București (341), Mureș (270) și Brașov (263).

Conform legislației, tarifele de apă și canalizare se negociază la nivel județean, de către Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).

Direcţiile de Sănătate Publică teritoriale au efectuat în anul 2022 peste 1,8 milioane de analize a calității apei la nivel național, iar numărul total de analize neconforme a fost de 0,32% din totalul analizelor efectuate, potrivit raportului privind calitatea apei potabile realizat de CNMRMC.

„Numărul total de analize neconforme înregistrate în cadrul monitorizării de audit şi a monitorizării operaţionale în cele 361 de ZAP Mari a fost de 5736, respectiv 0,32% din totalul analizelor efectuate”, se arată în document.

Zonele de aprovizionare cu apă Mari (ZAP Mari) sunt acele sisteme de aprovizionare cu apă potabilă cu peste 5.000 de consumatori sau în care se furnizează peste 1.000 metri cubi de apă potabilă pe zi.

Ce măsuri au dispus autoritățile

În unele cazuri, CNMRMC a solicitat autorităților să ia măsuri pentru a asigura avertizarea populaţiei prin afişarea, la loc vizibil şi protejat, a înscrierilor «apa nu este bună de băut» sau «apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copiii mici», după caz, și să asigure apă potabilă fără plată pentru sugari şi cei din grupa de vârstă 1 – 3 ani care folosesc apă din aceste fântâni, în cazul în care apa din fântânile şi izvoarele publice are concentraţia de nitraţi mai mare decât valoarea prevăzută în lege.

În alte situații, primăriilor li s-a cerut să procedeze la curățarea și dezinfecția imediată a fântânilor care prezintă doar parametrii microbiologici neconformi, cu substanțe dezinfectante și să verifice periodic calitate apei din toate fântânile aflate pe domeniul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populare