Administrațiile locale trebuie să se implice în atragerea de medici specialiști care să se ocupe de tratarea celor peste 37.000 de bolnavi, majoritatea în zone rurale, care suferă de boli grave ale rinichilor, a spus ministrul Sănătății.
„Dincolo de voinţa noastră şi de nevoile pacienţilor, trebuie să existe şi o colaborare strânsă cu autorităţile locale, care trebuie să înţeleagă că un ambulatoriu de specialitate bine dotat, unde poţi face investigaţii complexe, unde poţi pune un diagnostic şi oamenii pot primi un tratament, este răspunsul corect”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.
Potrivit datelor ministerului, unul din zece români trăiește cu boală cronică de rinichi, însă, din cauza simptomelor care se manifestă târziu, afecțiunea este depistată abia în stadiile avansate.
Anual, peste 37.000 de cetățeni sunt spitalizați cu acest diagnostic, iar doar 10% dintre ei sunt diagnosticați în stadii incipiente ale bolii.
Potrivit ministerului Sănătății, medicii de familie, alături de doctorii din alte specialități, pot acționa în depistarea timpurie a bolii cronice de rinichi.